Abisinska mačka: Zagonetna lepota iz drevne Etiopije

Da li vam je ikada palo na pamet kako izgleda mačka sa dušom lavice? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda je abisinska mačka prava rasa za vas! Pripadnici ove tajanstvene i elegantne vrste vode nas na putovanje kroz vreme, sve do drevne Etiopije. U ovoj obimnoj engleskoj kratilici saznaćete više o ovim fascinantnim stvorenjima, od njihove istorije do neodoljivih karakteristika i brige koju zahtevaju.

Poreklo i istorija

oreklo i istorija фото

Legenda kaže da su abisinske mačke potomci svetih mačaka vezanih za drevne egipatske bogove. Započevši svoj put u Egiptu, ove ljupke mačke su se preselile u Etiopiju, gde su prošle kroz tranziciju i postale poznate kao abisinske mačke. Ova teorija se temelji na sličnostima u fizičkom izgledu abisinskih mačaka sa mačkama prikazanim na starim egipatskim crtežima.

Dokaz o postojanju abisinskih mačaka datira još iz doba antičkog Egipta, gde se pojavljuju na crtežima, predstavljajući jednu od prvih registrovanih rasa mačaka na svetu. Međutim, pravu popularnost i širenje ova vrsta doživljava u 19. veku, kada su engleski vojnici tokom kolonijalnih ekspedicija prvi put uočili ove lepotice u Etiopiji. Fascinirani njihovim izgledom i karakterom, donose ih u svoju zemlju i počinje brže širenje ove rase.

Izgled i karakteristike

Abisinske mačke su kao da su izvučene iz mačjeg raja. Njihov izgled je zadivljujući: svilenkasto krzno sa finom teksturom i bojama koje se kreću od tople cigle do bogatog topaz plavog. Njihova muskulatura je izražena, dajući im gracioznu pojavu, a velike bademaste oči u boji zlata ili zelene šarenice izražavaju dubinu i oštrinu karaktera.

Što se tiče karaktera, abisinske mačke su prave lavice. One poseduju energiju i nezavisnost divljih mačaka, ali su istovremeno i izuzetno društvene. Vole da budu uključene u svakodnevne aktivnosti porodice i obožavaju da se igraju. Inteligentne i znatiželjne, abisinske mačke su uvek spremne za igru, a njihova živahnost i izražena komunikacija sa svojim vlasnicima su neodoljivi.

Briga o abisinskoj mački

Ako razmišljate o dodavanju abisinske mačke u svoj dom, važno je da se upoznate sa osnovnim aspektima brige za ove prelepe stvorove. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba da imate na umu:

  • Ishrana: Abisinske mačke su sklone gojenju, stoga je važno da pratite njihovu ishranu i obezbedite im adekvatnu količinu aktivnosti kako biste im pomogli da održe zdravu težinu.
  • Higijena: Kao i druge mačke, abisinske mačke zahtevaju redovno četkanje kako bi se održao sjaj njihovog krzna. Takođe treba redovno čistiti uši i paziti na oralno zdravlje.
  • Zabava: Ove mačke su vrlo aktivne i intelignentne, stoga im pružite dovoljno igračaka i mogućnosti za uživanje kako bi svoju energiju trošile na prikladan način.
  • Zdravstvena nega: Redovne posete veterinaru, vakcinacije i preventivno tretiranje protiv buva i crevnih parazita su neophodne za održavanje zdravlja abisinske mačke.

Uz pravilnu negu i ljubav koju pružate, abisinska mačka će postati vaš verni saputnik i doneti vam mnogo radosti. Njen elegancija, nežnost i zagonetnost čine je šarmantnim stvorenjem, koje će se sigurno uklopiti u svaki dom.

Автор

  • Julija Janjić

    Upoznajte Juliju Janjić, strastvenu spisateljicu o mačkama u Beogradu. Istaknuta u pričama koje otkrivaju magiju i čaroliju mačjeg sveta širom Srbije.